Catering dietetyczny - niepewności i pytania

2017-07-26
Catering dietetyczny - niepewności i pytania

Dietetyk to osobistość, jaka zaplanuje nam należyty catering dietetyczny, czyli grafik żywieniowy dostosowując właściwości naszego organizmu do częstotliwości oraz jakości potraw jakie potrzebujemy.

Stanowcza przewaga osób, jakia przemierza drzwi jednostki oferującej pomocy dietetycznej robi to z świadomością o swoim wizerunku oraz sylwetce czyli pragnąc pozbyć się otyłości. Istnieje to bardzo dobry ruch bowiem odpowiedni catering to pierwsza rzecz w potyczce z nadwagą, nie dopomoże nam żaden ruch ani trening fizyczny jeżeli nie będziemy kontrolować tego co jemu. Dietetyk to też ekspert w innych okolicznościach, w jakich jego klient jest osoba chora, jaka chce stworzyć sobie dietę, tak aby nie krzywdzić własnego stanu. Przykładowe sprawy z jakimi może napotkać się dietetyk żywieniowy:

Salicylany w cateringu

Jestem uczulona na salicylany. Czy to prawda, iż spotykają się one również w żywności oraz mogą zagrażać tak samo jak preparaty z salicylanami?

Żywność właściwie zawiera salicylany. Ich liczba to najwyżej 2 mg na 100 g artykułu (dla zestawienia pigułka Aspiryna posiada 400 mg), ale także tak może zaszkodzić. Zatem osoby uczulone powinny omijać produktów spożywczych o zawartości salicylanów powyżej 1 mg na 100 g. Są to: pieczarki, zielony pieprz, oliwki, pomidory, koncentrat pomidorowy, cykoria , jeżyny , rodzynki , orzechy ziemne, kminek , koperek wysuszany, papryka ostra , rozmaryn , kurkuma . Troszkę mniej (0,5-1 mg na 100 g) mają szpinak , jabłka , awokado , winogrono czerwone a też mandarynki.

Mąka a mączka kukurydzowa

Czytałam, iż na diecie białkowej można używać wyłącznie skrobi, a nie można mąki kukurydzowej. Czym się one różnią.

Mąka kukurydzowa produkowana jest z zmielonych ziaren kukurydzy. Jest żółta oraz ziarnista. Skrobię (określaną też maizeną) przygotowuje się jednak z jasnych pręcików kukurydzy. To biały, miałki pył. W przyrównaniu z mąką jest ona bardziej przetworzona. Zatem w ogóle nie ma tłuszczu, posiada małe dawki białka i elementów mineralnych także sporo cukrów. Mąka kukurydziana posiada jednak sporo białka, tłuszczu, błonnika, a też potasu, fosforu, magnezu i żelaza i troszkę węglowodanów. Skrobię wykorzystuje się w cateringu jako zagęstnik potraw, natomiast mąka kukurydziana wspaniale sprawdza się w wypiekach. Wprawdzie oba produkty wykorzystywane w ograniczonych ilościach do zagęszczania sosów nie powinny mieć sporego bodźca na ubytek wagi u ludzi używających catering dietetyczny podparty na diecie Dukana.

Jeżeli nie jesteś pewien który catering dietetyczny będzie dla Ciebie najwłaściwszy, jeżeli jesteś uczulony i pragniesz uniknąć jadania produktów, które mogą okazać się niebezpieczne, obowiązkowo idź do dietetyka, jaki może znacząco ułatwić Twoje życie.